MCQs for Survey

Q1 : Different grades are joined together by a …..

(A) Compound curve

(B) Transition curve

(C) Reverse curve

(D) Vertical curve

Answer: Option D

Q2: The line of collimation method of reduction of levels, does not provide a check on …..

(A) Intermediate sights

(B) Fore sights

(C) Back sights

(D) Reduced levels

Answer: Option A

Q3: Which of the following methods of contouring is most suitable for a hilly terrain …..

(A) Direct method

(B) Square method

(C) Cross-sections method

(D) Tachometric method

Answer: Option D

Q4: The size of a plane table is …..

(A) 750 mm × 900 mm

(B) 600 mm × 750 mm

(C) 450 mm × 600 mm

(D) 300 mm × 450 mm

Answer: Option B

Q5: The line normal to the plumb line is known as …..

(A) Horizontal line

(B) Level line

(C) Datum line

(D) Vertical line

Answer: Option B

Q6: After fixing the plane table to the tripod, the main operations which are needed at each plane
table station are …..

(A) Levelling, Orientation, Centering

(B) Levelling, Centering, Orientation

(C) Centering, Levelling, Orientation

(D) Orientation, Centering, Levelling

Answer: Option B

Q7: The two point problem and three point problem are methods of …..

(A) Resection

(B) Orientation

(C) Traversing

(D) Resection and orientation

Answer: Option D

Q8: The desired sensitivity of a bubble tube with 2 mm divisions is 30″. The radius of the bubble tube
should be …..

(A) 13.75 m

(B) 3.44 m

(C) 1375 m

(D) None of these

Answer: Option A

Q9: Volume of the earth work may be calculated by …..

(A) Mean areas

(B) End areas

(C) Trapezoidal

(D) All the above

Answer: Option D

Q10: Chain surveying is well adopted for …..

(A) Small areas in open ground

(B) Small areas with crowded details

(C) Large areas with simple details

(D) Large areas with difficult details

Answer: Option A

1 thought on “MCQs for Survey

Comments are closed.